care mașini au cea mai bună autonomie mixtă?

Acesta este cel mai important exercițiu al Supertestului nostru: măsurarea consumului de combustibil și a autonomiei medii pe o singură rută. Iată clasamentul rezultatelor noastre.

Autonomie! Astăzi, acest termen este pe buzele tuturor când vorbim despre o mașină electrică. Dar de-a lungul anilor, evoluția tehnologiilor și generalizarea mașinilor electrice, raza de acțiune devine, cu câteva excepții, o non-problema. Acest lucru este valabil în orice caz pentru utilizarea zilnică a mașinii electrice. Pe autostradă, e altă poveste și vom avea timp să revenim la ea cu un rezumat complet.

Între timp, această utilizare este pe care ciclul de certificare WLTP o evidențiază în protocolul său de măsurare, cu patru faze de conducere. Dacă standardul vrea să simuleze comportamentul a câteva milioane de șoferi, este întotdeauna departe de realitate. Ceea ce este destul de normal, dar nu foarte reprezentativ. Și din motive întemeiate: valorile sunt măsurate departe de constrângeri externe cu viteze medii destul de scăzute. Pentru a ne apropia puțin de realitate, am dezvoltat un protocol de măsurare strict și repetat pentru fiecare mașină pentru a obține o autonomie mixtă. Singurele variabile sunt anvelopele montate pe vehiculele de testare și temperaturile exterioare, în ciuda tuturor măsurilor noastre de precauție pentru a netezi condițiile. Pentru că, din motive logistice evidente, după cum vă puteți imagina, este dificil, dacă nu imposibil, să reuniți câteva zeci de modele pentru măsurători simultane pe mai mult de 1.000 km. Așa mergeam de la miezul nopții vara pentru a obține cele mai scăzute temperaturi posibile, iar iarna atacam în jurul orei 18/19, de îndată ce apus soarele pentru a evita impactul lui asupra funcționării aerului condiționat, iar duminica pentru a depăși. efectele traficului asupra metodelor noastre de conducere.

Ca o reamintire, măsurarea noastră mixtă a autonomiei este alcătuită dintr-o buclă de 100 km efectuată în ambele direcții pentru a netezi impactul topografiei (adică 2 x 50 km). Este alcătuită din trei porțiuni echidistante în oraș, pe șosea și pe autostradă, pentru a obține la capătul fiecărui tronson o viteză medie care să corespundă utilizării conform observațiilor noastre, cu o medie finală de 58 km/h. . Pentru informații, ciclul WLTP are patru faze cu o viteză medie finală de 46,6 km/h. Pentru a calcula autonomia, efectuam o formula matematica foarte simpla care consta in raportarea capacitatii totale nete a bateriei la consumul observat. Pentru mai multă precizie, comparăm și evoluția ecartamentului cu numărul de kilometri parcurși, ceea ce este întotdeauna corect (cu excepția Nissan Ariya 87).

Citeste si
Test – Nissan Ariya 87 kWh: consum, autonomie și performanță măsurate

În acest clasament, nu vom lipsi să indicăm și consumul final mediu pentru a măsura pe deplin randamentul unei mașini. Pentru că cu cât bateria este mai mare, cu atât îi permite unui model să afișeze o autonomie atractivă, și să-și camufleze, în anumite cazuri, apetitul nerezonabil. Un consum de care bineînțeles trebuie luat în considerare astăzi. Pentru că atunci când rețeaua de încărcare va fi mai puțin incompletă și timpii de încărcare mai rapid, autonomia va ocupa un loc din spate în conștiința colectivă, așa cum este cazul oricărei mașini termice unde doar consumul este decisiv.

Cea mai bună autonomie mixtă: Nissan Ariya 87 cu mult înaintea celorlalți, dar…

În micul joc al celei mai bune autonomii, Nissan Ariya 87 ajunge în prima pagină. Pentru că pe lângă faptul că ocupă primul loc cu 56 km înaintea BMW i4 eDrive40, SUV-ul japonez este singurul de pe listă care depășește valoarea WLTP! Ceea ce înseamnă că fie valoarea de omologare este pesimistă (ceea ce ar fi surprinzător într-un moment în care este principalul punct de vânzare), fie ceva este în neregulă cu consumul de combustibil. Această a doua ipoteză pare cea mai probabilă, așa cum am detaliat în raportul nostru. Conform multiplelor noastre observații, consumul afișat ar fi înșelat de gabaritul deplasat, care ar da, după nenumărate ore petrecute cu calculatorul, aproape 475 km de autonomie medie. Nu suficient pentru a-l face însă să cadă în clasament. Pe a treia treaptă a podiumului se află Tesla Model Y Performance cu 457 km măsurați în acea zi.

Ultimul din listă este la fel de supus dezbaterii ca primul. Și din motive întemeiate: Volkswagen ID.3 a fost testat la temperaturi scăzute și avea anvelope de iarnă. Un combo care și-a degradat în mod deosebit consumul mediu. Astfel, se descurcă mai puțin decât Aiways U5, de departe cel mai eficient vehicul din acest an. Din nou, temperatura nu a ajutat cu nimic, dar este greu de imaginat că trecând de 330 km conform estimărilor noastre. Cu bateria lor mică, Peugeot e-208 și Renault Zoé R135 sunt în mod foarte logic la capătul listei, dar reușesc să rămână peste marcajul de 300 de km.

În afară de două excepții scuzabile, niciuna dintre cele 15 mașini testate nu se află sub marcajul de 300 km de autonomie mixtă, conform unui traseu relativ zilnic. Acest lucru lasă șase zile de marjă în cel mai rău caz unui utilizator care ar face cei 42 de km ai unui șofer francez fără a avea soluții de reîncărcare între două zile. În medie, panoul nostru auto a prezentat o autonomie de 381 km, pentru 17,9 kWh/100 km de consum pe ciclu combinat. Dacă nu observăm nicio regularitate în ceea ce privește pofta de mâncare, nu există nicio îndoială că este nevoie de cel puțin o baterie de 75 kWh pentru a lua în calcul trecerea ștacheta a 400 km de autonomie medie.

Autonomie mixtă
Autonomia totala (in km) Consum mixt (în kWh/100 km)
Nissan Ariya 87 534 16.3
BMW i4 eDrive40 478 16.9
Tesla Model Y Performance 457 16.4
Ford Mustang Mach-E ER 455 20,0
Skoda Enyaq iV 80 416 18.5
Renault Megane e-Tech EV60 (vara) 385 15.6
Hyundai Ioniq 5 380 19.1
Kia Niro EV 370 17.5
MG ZS EV 364 19.2
MG5 358 15.9
Renault Megane e-Tech EV60 (iarnă) 335 17.9
Renault Zoe R135 315 16.5
Peugeot e-208 301 15.3
AIWAYS U5 288 21.9
Volkswagen ID.3 278 20.9

Pe de altă parte, este interesant de observat clasamentul și în ceea ce privește consumul, deoarece referințele se zgâlțâie. Așa se face că, aproape bine ultimul, Peugeot e-208 revine pe primul loc prezentându-se drept cel mai sobru din turmă cu 15,3 kWh/100 km. Apoi urmează Renault Mégane e-Tech testat vara și MG 5. Mașină mică, baterie mică, autonomie mică, dar și consum mic. Tot în același capitol, rețineți rezultatele apropiate ale Nissan Ariya (16,3 kWh/100 km), Tesla Model Y Performance (16,4 kWh/100 km) și Renault Zoé R135 (16,5 kWh/100 km). De asemenea, amintiți-vă că Kia Niro EV a fost la înălțime cu o medie de 17,5 kWh/100 km, în ciuda anvelopelor de iarnă și a temperaturilor răcoroase în timpul testului său: estimasem supraconsumul acestui cunoscut SUV de la serviciile noastre la doar 10%.

Să strălucească la masă

În medie, am observat, așadar, o diferență de -16,9% între autonomia mixtă observată și autonomia WLTP, care, prin urmare, ar trebui împărțită la 1,20 pentru a avea un rezultat destul de apropiat de ceea ce ați putea obține. in realitate. Dar amintiți-vă că acest rezultat corespunde doar protocolului nostru strict și cursului nostru și că ați putea observa diferențe în realitate, în ciuda precauțiilor noastre de a ne apropia cât mai mult de o realitate medie.

Dar mai mult decât media, amplitudinea abaterilor observate este cea care ne interesează. Și în special în funcție de temperaturile de când am măsurat mașinile între 10 și 24 ° C. Baza noastră de date arată tendința foarte clar, cu abateri crescând în același timp cu temperatura ambientală. În ce măsură? Diferența merge de la -22% în medie în jurul valorii de 10°C, la -11% peste 20°C. O observație care se confirmă cu dublul nostru test al Renault Megane e-Tech: acesta a prezentat o variație de -21,68% iarna și -10,14% la mijlocul verii, adică o diferență finală de 50 km de autonomie mixtă între cele două măsuri. .

În valori absolute, observăm o scădere medie de 77 km între autonomia WLTP și autonomia reală pe care am măsurat-o. Sunt decalaje mai mari, precum Volkswagen ID.3 (-135 km) din motivele pe care le-am explicat mai sus, și sunt și altele mai mici. Interesant este că cele două MG-uri (ZS EV și 5) au prezentat cele mai strânse decalaje, cu -17,26% pentru SUV încă măsurat sub 11°C și -5,66% cu break-ul MG 5 (23°C). Dacă ciclul WLTP ar trebui să fie standardizat, acest lucru arată foarte clar că există diferențe, pe care le-am adus deja în evidență cu măsurătorile noastre pe câteva vehicule hibride plug-in.

Add Comment