« Climat toxique » à Boxe Canada | La « libération » de Danielle Bouchard

„În sfârșit, în sfârșit, în sfârșit! „O lansează Danielle Bouchard de la început. Antrenorul de box se confruntă în prezent cu o adevărată „eliberare”.

Postat ieri la 16:29

Jean-Francois Teotonio

Jean-Francois Teotonio
Presa

„O eliberare de a putea vorbi. »

Miercuri, directorul de înaltă performanță al Boxing Canada, Daniel Trépanier, a fost acuzat deschis că a creat un „climat toxic” în cadrul programului național. Scrisoarea a fost semnată de peste 120 de persoane, inclusiv antrenori, foști sportivi, oficiali și membri ai federațiilor provinciale.

El este acuzat de probleme de hărțuire, favoritism, securitate și transparență asupra evenimentelor care au avut loc din 2008.

Și îi cerem plecarea. Pentru că da, în ciuda dezvăluirilor recente și a rezultatelor dezamăgitoare la Jocurile Olimpice de zeci de ani, Daniel Trépanier este încă în funcție.

Pe acest subiect, „deciziile vor fi luate în cel mai bun interes al boxului din Canada și al sportivilor săi”, declară Yvon Michel, administrator general în consiliul de administrație al Boxing Canada.

Alăturat de Presa la telefon vineri după-amiază, Michel afirmă că CA a avut „mai multe întâlniri [vendredi] “. “Dat fiind[il fait] parte dintr-o [C.A.] și asta'[il] trebuie să fie uniți”, Yvon Michel nu poate spune mai multe pentru moment.

„Trebuie să evaluăm mai multe lucruri”, adaugă promotorul.

„Trecerea barierei tăcerii”

Danielle Bouchard se numără printre cei care și-au pus numele în documentul de miercuri.

La capătul firului, cel care o antrenează în special pe Kim Clavel este încântat că „a luat decizia de a [s]„deschideți și treceți bariera tăcerii”.

Îmi spun: în sfârșit. Din 2008 sunt în lumea antrenamentului și nu pot spune niciodată nimic. Nu mă pot exprima niciodată, pentru că vreau mereu să-mi protejez sportivii. Mi-e frică mereu de repercusiunile comentariilor mele, că ceea ce voi spune va avea consecințe pentru sportivii mei.

Danielle Bouchard

Kim Clavel a vorbit despre acest subiect într-o postare pe Facebook, joi seară. Ea vorbește într-adevăr de „favoritism”, dar și de „nedreptate”. Ea spune că a văzut „visele întunecate”.

„Am văzut Boxul Canada punând obstacole în calea unor sportivi promițători, talentați și dedicați. Am auzit replici oribile, sexiste, aberante ”, scrie boxerul din Quebec.

„L-am văzut pe Daniel Trépanier punând-o treptat deoparte pe antrenorul meu Danielle Bouchard (apreciată de toți), împiedicându-mă să o pot avea în colțul meu în anumite competiții […]. Asta, el a construit regulamente. »

În prezent în vacanță, Kim Clavel nu a putut răspunde cererii noastre de interviu.

Dar publicarea sa pe Facebook face parte dintr-o adevărată multitudine de mărturii de miercuri. Ca și cum capacul ar fi fost scos dintr-o oală în clocot, iar conținutul lui s-ar fi revărsat deja.

Și din tot ce a citit în presă săptămâna aceasta, Danielle Bouchard „nu a învățat nimic nou”.

„Vorbesc pentru mine, dar nu există un lucru de care să nu fi fost conștientă, subliniază ea. […] Am avut sportivi care plângeau în brațele mele. Cine a plâns, a plâns. A trebuit să reconstruiesc echipe pentru că moralul a fost complet distrus. »

” Care este solutia ? ”

Ca răspuns la dezvăluirile recente, Boxing Canada a spus că federația a „a luat deja măsuri rapide în ultimele luni pentru a îmbunătăți transparența și guvernanța organizației”.

A fost creat un „Grup consultativ de înaltă performanță”. […] pentru a asigura transparența deciziilor” la acest nivel. Se mai spune că ar fi separat “rolul de director de înaltă performanță de responsabilitățile de coaching”, una dintre marile plângeri din plângerea de miercuri.

Dar Danielle Bouchard nu este impresionată.

Ne-au spus alb-negru că au avut loc schimbări reale. Dar niciuna, și vreau să spun că nu s-a produs nicio schimbare.

Danielle Bouchard

Fosta boxeră știe despre ce vorbește. Ea semnase o altă scrisoare, în 2015, care denunța în esență același lucru ca astăzi.

„Am făcut o mișcare și chiar a căzut. Practic, ne-am întâlnit individual pentru a ne spune: „Hai, nu are sens”. »

„Eu, la vremea aceea, mai aveam o relație pentru a spune ce părere am despre Daniel. Întotdeauna mi-am dorit să schimb lucrurile. Și îmi amintesc că în 2015 i-am spus că am semnat. Pentru că tot ceea ce spunem, tot ceea ce încercăm să schimbăm, nu se schimbă. Care este solutia ? »

Scrisoarea de miercuri a fost trimisă în special către Sport Canada, directorul executiv al Own the Podium, ministrul federal al sportului Pascale St-Onge… și mai multor instituții de presă.

Contactând mass-media, „a fost ultima noastră soluție, ultima noastră ieșire”, spune ea.

„Puțină incompetență”

Mai trebuie spus că pe lângă ceea ce trec sportivii ei, însăși Danielle Bouchard suportă greul acestui mediu toxic în federație.

„Întotdeauna am avut patru sportive care au fost la echipa națională, timp de aproape 8 până la 10 ani. M-am confruntat constant cu personajul. […] Au fost create reguli pentru a mă împiedica să lucrez cu sportivii mei. »

„Am ales să merg la națională, pentru că majoritatea fetelor vor fi acolo. Și acolo, pentru că antrenezi la națională, nu mai ai dreptul să-ți antrenezi fiicele la nivel personal. Reglementări complet absurde, când te gândești la bunăstarea sportivului. »

Pentru asta îl învinovăţeşte.

Nu a lucrat niciodată pe baza factorilor de performanță [des athlètes], adică cu bunăstare psihologică. Dimpotrivă, [il s’agissait] dându-i mereu jos, schimbându-le felurile de a gândi, arătându-le că nu ei erau cei care aveau puterea, ci el.

Danielle Bouchard

Ea spune că într-un an, doar doi dintre cei patru campioni ai ei canadieni au putut merge la Campionatele Mondiale.

“Iti poti imagina. Am patru fete cu care lucrez zilnic, se antrenează împreună, sunt motivate și mi se spune că echipa mea este împărțită în două. De ce ? Pentru criterii care nu aveau sens. Unul dintre criterii a fost că Myriam Da Silva Rondeau era prea bătrână la acea vreme, că nu își permitea să viseze la Jocurile Olimpice. Apoi a mers în sfârșit acolo în 2021, la Tokyo. Vezi cât de răsucit este. »

Danielle Bouchard și-a primit nivelul 4, acordat conform Programului Național de Certificare a Coaching-ului, în 2012. Însă și astăzi, luptă pentru obținerea acestui nivel pentru a fi recunoscută.

„Ne place la fiecare campionat canadian să-mi punem o brățară care să-mi spună că sunt nivelul 3. De fiecare dată, spun nu, nu sunt nivelul 3, sunt nivelul 4.”

„În loc să am o federație care spune: wow, am dezvoltat un antrenor care să aibă nivelul lui 4, să fiu mândru de el, [de reconnaître] acest prestigiu frumos, dimpotrivă, te lovim în cap și spunem nu. »

Întrebarea care îmi vine în minte, până la urmă, este foarte simplă. De ce ?

„Nu voi fi drăguț în ceea ce voi spune, dar cred că există un pic de incompetență. »

Ea își califică remarcile în aceeași suflare.

„Este excelent în birocrație, în rapoarte, în toată logistica. Are calități mari, nu trebuie să le ascundem. Dar, pe de altă parte, din păcate, el a pretins că este antrenor al echipei naționale. A jucat mai multe roluri. Dacă s-ar fi mulțumit să fie într-adevăr un director tehnic de înaltă performanță și s-ar fi înconjurat de antrenori competenți, asistenți care au expertiză, cu un background grozav în coaching, cred că asta ar fi avut un alt scenariu. »

„Totul începe cu sportivul”, rezumă ea. Este sportivul care ar trebui să fie în inima, în centrul oricărei organizații. Și acolo, ceea ce simțim, ceea ce simțim, este complet opusul. Acestea sunt toate deciziile care se iau împotriva sportivului. »

Add Comment