Rondelle libre | Reconstruire ne signifie pas tanker…

Președintele Pittsburgh Penguins, coloratul Brian Burke, tocmai a denigrat organizațiile care ar avea în ideea de a cisternă, adica scufunda in clasificare, a reconstrui.

Postat ieri la 10:23

Mathias Brunet

Mathias Brunet
Presa

„Este acesta o modalitate eficientă de reconstrucție? Da, absolut, dacă lipsește total de integritate și caracter, pentru că ataci însăși esența sportului, i-a spus el colegului ESPN Greg Wyshynski în această săptămână.

Burke a profitat de ocazie pentru a arunca un punct fostei sale echipe, Toronto Maple Leafs. „Toată lumea își freca mâinile ca copiii de Crăciun, în timpul loteriei la draft”, își amintește el. Nu suntem mai degrabă umiliți? Nu este acesta cel mai umilitor moment al anului pentru un club? Am fost mortificat…”

Nobilimea lui Burke poate fi salutată aici, dar este important să facem o distincție importantă între cisternă și reconstruiește.

A cere unui antrenor sau jucătorilor să piardă voluntar jocurile pentru a le crește șansele de a câștiga la loterie ar provoca onestitatea și etica. Și ar fi extrem de surprinzător dacă nu s-ar fi întâmplat deja la o echipă sportivă profesionistă importantă.

Pe de altă parte, strângerea de selecții și perspective pentru mai multe sezoane la începutul unui nou ciclu, când lista actuală nici măcar nu vă permite să sperați într-un loc pe termen scurt și mediu, rămâne un management inteligent.

În iunie 1999, de altfel, după un sezon mizerabil, care dăduse Vancouver Canucks cele 26e și pen-ultimul în NHL, Burke l-a schimbat pe unul dintre cei mai buni apărători ai săi, pe atunci Bryan McCabe, în vârstă de 24 de ani, la Chicago Blackhawks pentru a patra alegere generală și, astfel, cu două alegeri în clasament. top cincisă-și dea mijloacele pentru a-i pescui pe gemenii Daniel și Henrik Sedin.

În sezonul următor, în martie 2000, urma să schimbe una dintre vedetele sale, Alexander Mogilny, cu doi jucători tineri, Denis Pederson și Brendan Morrison, și nu avea de gând să-și păstreze marele lider Mark Messier, care devenise agent liber.

Cu câteva săptămâni mai devreme, trei veterani, Bill Muckalt, Dave Scatchard și Kevin Weekes au fost schimbați cu portarul Felix Potvin și alegeri din runda a doua și a treia.

Burke nu a fost dispus să se scufunde în mod voluntar în clasament, ci mai degrabă a manevrat cu perspicacitate la sfârșitul unui ciclu cu un club îmbătrânit.

Din primele lui zece contoare din 1999, au mai rămas doar două, Markus Naslund și Mattias Ohlund, doi ani mai târziu.

Vancouver Canucks a ajuns în playoff de 10 ori în 12 ani, între 2001 și 2013. Au ajuns în finală în 2011. Deși el a fost forța motrice din spatele acelei renașteri, nu a apucat să se bucure de ea, deoarece a fost concediat în 2004.

Arizona Coyotes și Chicago Blackhawks au o abordare puțin mai agresivă. Și-au smuls inimile din miez pentru a-și aduna opțiuni și speranțe.

Ei știu că nu ar avea nicio șansă să concureze în cele din urmă cu echipele de top ale NHL căutând soluții pe termen scurt, mai ales în această eră a plafonurilor salariale.

Expresia deznădăjduită a antrenorului André Tourigny după înfrângerea netă a lui Coyotes la Centrul Bell săptămâna trecută a spus multe.

Chicago Blackhawks, chiar după ce au schimbat mai multe elemente importante ale echipei lor în extrasezon, surprind la începutul sezonului cu un record de 4-3.

Oricum, regulile loteriei nu mai permit proștilor să câștige jackpot-ul cu ușurință. Din 2013, toate cluburile excluse din playoff au avut șansa de a câștiga prima alegere generală. Între 1995 și 2012, câștigătorul la loterie nu a putut avansa mai mult de patru grade.

În 2000, de exemplu, clubul cel mai jos clasat avea 25% șanse de a câștiga la loterie, față de 18% astăzi, dar ca și celelalte echipe clasate între 6.e iar cele 15e rank nu avea nicio speranță să pună mâna pe prima alegere chiar dacă câștigă la loterie (maximum patru poziții), echipa de pe ultimul loc a avut și mai multe șanse de a alege prima.

Cu atât mai bine dacă întâmplarea face posibilă obținerea unei alegeri înalte. La urma urmei, familia Crosby, McDavid, Matthews și MacKinnon nu cresc pe copaci.

Canadianul este în reconstrucție. Jeff Gorton și Kent Hughes nu au ascuns-o. Ben Chiarot și Tyler Toffoli au fost tranzacționați pentru perspective și alegeri. Am făcut loc tinerilor în apărare în loc să dobândim veterani. Cerșim răbdare și vom accepta încă unul sau două sezoane dificile. Dar nu vrem să ne scufundăm voluntar în clasament. Aceasta este o reconstrucție sănătoasă și onorabilă.

Schimbări profitabile ale liniilor

Trio-ul format din veteranii Christian Dvorak, Brendan Gallagher și Evgeni Dadonov a fost în cele din urmă desființat de Martin St-Louis, marți seara, la Buffalo. Acestor trei jucători nu au lipsit de inteligență sau experiență, dar lipsa de viteză a celor trei împreună a paralizat acest trio. Cei trei au avut un punct în total de la începutul sezonului, un gol Gallagher.

Antrenorul canadian l-a transferat pe Dadonov pe linia a patra și l-a plasat pe un atacant rapid, dinamic și robust, Josh Anderson, alături de Dvorak și Gallagher. Rezultatele nu au întârziat să apară. Au fost cea mai amenințătoare linie ofensiv cu două dintre cele trei goluri ale echipei, cele ale lui Gallagher și Anderson. Dvorak a câștigat și primul său punct al sezonului.

Bietul Dadonov, adus de la Cavalerii de Aur din Vegas pentru a scăpa de salariul lui Shea Weber, le amintește din ce în ce mai mult lui Alexander Semin și Ales Hemsky de scurta lor experiență la Montreal. Cariere ofensive grozave, dar la sfârșitul legăturii la treizeci de ani. Dadonov a fost din nou eliberat. Este singurul atacant CH care a jucat opt ​​meciuri fără să obțină niciun punct. El a jucat marți la 11:55, cel mai mic total al echipei. Va plăti pentru întoarcerea lui Joel Armia și Juraj Slafkovsky? Decizia pare logica.

Nu ratați

  1. Alexandre Pratt ne cufundă la începutul anilor 20e secolului, într-o perioadă în care baseballul era chiar mai popular decât hocheiul în Quebec, se pare. O lectură foarte plăcută și esențială!
  2. Guillaume Lefrançois se află în Arizona pentru a ne arăta casa modestă a Coyotes și pentru a aduna ecourile meciului de săptămâna trecută dintre CH și Coyotes. Xhekaj a câștigat admiratori, nu Slafkovsky…
  3. Fostul tânăr star al Impactului de la Montreal, Ballou Tabla, considerat cândva ca o posibilă vedetă internațională la fel ca Ismaël Koné, și-a făcut nișă la Ottawa, cu Atletico. Portretul lui Sylvain St-Laurent, de Dreapta, în ajunul finalei lor din PLC (Canadian Premier League). Peste 12.000 de fani sunt așteptați duminică la TD Place împotriva lui Hamilton’s Forges FC.

Add Comment